Somers: “Parlement niet laten misbruiken voor buitenlands politiek spel”

Somers: "Parlement niet laten misbruiken voor buitenlands politiek spel"

“Het zou niet goed zijn dat het Vlaams Parlement zich als instituut zou laten misbruiken voor een buitenlands politiek spel.” Dat zegt Open Vld-fractieleider Bart Somers in een reactie aan Belga op de piste dat Carles Puigdemont zijn eedaflegging dinsdag in het Vlaams Parlement zou doen. Volgens het Spaanse persagentschap EFE zou Puigdemont met N-VA onderhandelen over de mogelijkheid om zijn inhuldigingsspeech dinsdag vanuit het Vlaams Parlement te geven. Op VTM noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat bericht “niet juist”. Volgens hem is het aan het Bureau van het Vlaams Parlement om te oordelen over een eventuele aanvraag van Puigdemont.

Voorlopig kan niemand bevestigen of Puigdemont effectief zo’n aanvraag heeft ingediend. Net omwille van die onduidelijkheid heeft Open Vld-fractieleider Bart Somers een brief gestuurd naar parlementsvoorzitter Jan Peumans. “Daarin vraag ik om geconsulteerd en geïnformeerd te worden over de kwestie”, zegt Somers.

“Het lijkt me alvast geen goede zaak dat het Vlaams Parlement zou worden misbruikt voor een buitenlands politiek spel”, aldus de Open Vld-fractieleider. “Het staat politieke partijen vrij om mensen uit te nodigen in het parlement. Maar hier zou het parlement als instituut, als symbool van onze democratie, gebruikt en ingezet worden voor een buitenlands politiek spel. Dat lijkt me echt ongepast”, besluit Somers.

Open Vld is niet de enige fractie met weerstand tegen een eventuele eedaflegging van Puigdemont vanuit het parlement. “Dit kunnen we echt niet maken”, reageert ook Groen-fractieleider Björn Rzoska.

bron: Belga