Eindelijk controle op kas Staatsveiligheid

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Staatsveiligheid geeft voor het eerst sinds haar oprichting in 1830 inzage in haar geheimste kas. Het Rekenhof kan zo eindelijk het geld controleren dat de dienst gebruikt voor informanten en geheime operaties, schrijft De Tijd zaterdag. Jarenlang mocht alleen de kabinetschef van de minister van Justitie een blik werpen op de gevoelige uitgaven. Maar enkele auditeurs van het Rekenhof hebben nu de nodige veiligheidsmachtigingen gekregen om de vertrouwelijke bewijsstukken voor de uitgaven in te kijken.

"We vragen die controle al lang, maar ze blijft extreem delicaat", zegt Guy Rapaille, voorzitter van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. "De mensen van het Rekenhof zullen informatie krijgen over bepaalde operaties en de bronnen van de Staatsveiligheid, al krijgen ze niet altijd alle details."

"Onze dienst is zelf naar het Rekenhof gestapt om de controle te faciliteren", benadrukt de woordvoerster van de Staatsveiligheid, Ingrid Van Daele. "Er is ook een wettelijke basis gegeven aan de uitgaven van de fondsen."

De Tijd schrijft dat militaire inlichtingendienst ADIV voorlopig ontsnapt aan de contole van het Rekenhof.

bron: Belga