Misleidende voedings- en gezondheidsclaims nog altijd schering en inslag

Misleidende voedings- en gezondheidsclaims nog altijd schering en inslag

In winkelrekken over heel Europa zijn nog altijd producten te vinden waarop een misleidende voedings- of gezondheidsclaim staat. De Europese consumentenorganisatie BEUC en elf ledenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, roepen daarom de Europese Commissie op eindelijk werk te maken van voedingsprofielen. “We vieren vandaag de trieste negende verjaardag van de niet-invoering van die profielen, waardoor misbruik voorkomen zou kunnen worden”, zei Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC, tijdens een persconferentie vandaag. “Hopelijk komt er geen tiende verjaardag.” “Met voedingsprofielen zal de sector zijn producten niet langer gezonder kunnen voordoen dan ze eigenlijk zijn”, legt Test-Aankoop-woordvoerder Simon November uit.

De organisaties hebben de pijlen gericht op zowel voedings- als gezondheidsclaims. Die eersten benadrukken de positieve effecten van een voedingsmiddel, omdat het bijvoorbeeld calcium of minder vet bevat. Met gezondheidsclaims wordt dan weer een link gelegd tussen een voedingsmiddel en het effect dat dat zou hebben op de gezondheid van de consument. Er bestaat daarover Europese wetgeving, maar een onderzoek van de verschillende betrokken organisaties leert dat die wetgeving niet volstaat. “We vonden meer dan 100 voorbeelden van claims op ongezonde producten”, zegt Goyens. “Te sterk gesuikerde of vette voedingsmiddelen worden vermomd als gezonde voeding. Dit is onaanvaardbaar, zeker nu obesitas in Europa in opmars is.”

In 2006 al werden voedingsprofielen aangekondigd. In een Europese verordening is te lezen dat die moesten vermijden dat “de algemene nutritionele status van een voedingsmiddel verhuld wordt”. De consumentenorganisaties pleiten er bij de Commissie dan ook voor om de profielen in te voeren. Midden 2018 wordt alleszins een rapport verwacht van de Commissie.

bron: Belga