Vakbonden Carrefour hard geschrokken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbonden zijn erg hard geschrokken van de aangekondigde herstructurering bij Carrefour. "Dit is een sociaal bloedbad. Het is heel duidelijk dat zich hier drama's zullen afspelen", zegt Kristel Van Damme van LBC. Twee hypermarkten wil de directie al in juni sluiten. De maatregelen die de Franse supermarktketen in België wil doorvoeren in het kader van het transformatieplan, kunnen gevolgen hebben voor maximaal 1.233 personen. Het gaat om 1.053 mensen in de hypermarkten en 180 personen op de hoofdzetel van Carrefour België in Evere. Twee hypermarkten, in Genk en Luik, gaan dicht. Andere moeten inkrimpen.

De bonden klagen dat de directie niet duidelijk is in haar communicatie over wie allemaal getroffen zal worden. "Amateurisme", zegt Jan De Weghe van BBTK. "De directie toont een gebrek aan emoties. Dit komt veel harder aan dan verwacht." Volgens de bonden heeft de "schrikreactie" in verschillende winkels al tot spontane werkonderbrekingen geleid. De vakbondsafgevaardigden gaan nu in de winkels uitleg geven aan het personeel.

De vakbonden gaan nu in sneltempo met de directie onderhandelen. Elke week zal een nieuwe ondernemingsraad plaatsvinden, zegt Van Damme. De bonden hopen het aantal getroffen werknemers terug te dringen. Bij de herstructurering in 2010, waarbij een banenverlies van 1.672 was aangekondigd, vielen geen naakte ontslagen. Toen gingen 910 werknemers op brugpensioen vanaf 52 jaar.

bron: Belga