Francken vraagt EU om geld voor privébewaking op snelwegparkings

Francken vraagt EU om geld voor privébewaking op snelwegparkings
Francken vraagt EU om geld voor privébewaking op snelwegparkings

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil de EU vragen over de brug te komen met geld voor de privébewaking op snelwegparkings in ons land. Dat heeft de N-VA’er aangekondigd in De Ochtend. Francken is momenteel met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitieminister Koen Geens (CD&V) in het Bulgaarse Sofia voor een tweedaagse informele ontmoeting met de Europese collega’s. De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken ontmoeten elkaar dit jaar voor het eerst. Dat gebeurt in het Bulgaarse Sofia: de Bulgaren namen de fakkel op 1 januari over van Estland, en zitten de Europese Raad nog tot 30 juni voor.

De ministers zullen zich vooral buigen over de hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Een permanent spreidingsmechanisme moet daar de kroon op het werk worden, maar daar willen de Visegrad-landen Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije eigenlijk niet van weten.

‘Hot topic’ voor de Belgen? De transitmigranten, onder meer op snelwegparkings. Vorige week nog kregen enkele politieagenten rake klappen nadat ze migranten hadden onderschept op de snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden.

Staatssecretaris Francken gaat de EU alvast vragen om met geld over de brug te komen, kondigde hij vandaag aan in De Ochtend op Radio 1. De provincies vragen om versterking voor de bewaking op de snelwegparkings, en dat geld moet volgens Francken van Europa komen.

Op de planning staat ook een ontmoeting met de Britse collega’s over dezelfde problematiek: een groot deel van de transitmigranten die in ons land verzeild geraken vragen hier geen asiel aan maar proberen met vrachtwagen of trein naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Bron: Belga