IOC-voozitter Thomas Bach weert atleten waar "serieuze twijfels" over bestaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft de beslissing om een hele hoop Russen te weren van de komende Olympische Winterspelen in Zuid-Korea verdedigd. In een interview gaf hij aan geen atleten te willen toelaten waarvan niet bewezen is dat ze clean zijn. "We willen alleen cleane atleten", zei Bach. Over de atleten die niet mogen starten, zou het reviewpanel van het IOC telkens "serieuze twijfels" hebben. Van een oorspronkelijke lijst van 500 mogelijks cleane Russische atleten heeft het IOC er 111 geweigerd. Een definitieve lijst van startgerechtigde atleten volgt na een bijeenkomst op zaterdag.

Russische atleten kunnen in Pyeongchang hoe dan ook enkel onder neutrale vlag deelnemen. "De lijst zal uiteindelijk alleen uit cleane atleten bestaan", besloot Bach.

Valérie Fourneyron, de Franse oud-minister van Sport die het panel van het IOC voorzit, voegde aan de boodschap van Bach nog toe dat "niet alle geweigerde atleten noodzakelijk gedopeerd zijn". Lichte twijfel volstond voor uitsluiting. "We wilden absoluut zeker zijn dat er niet de minste twijfel of verdachtmaking bestond over de uitgenodigde atleten."

bron: Belga