Machelen wil Uplace uit handen nemen van Vlaanderen

Machelen wil Uplace uit handen nemen van Vlaanderen

Machelen wil zelf zorgen voor een doorstart van het Uplace-project. De gemeente vraagt de Vlaamse regering de bevoegdheid om een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken te delegeren. Dat antwoordde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vandaag in het parlement op vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang) en Björn Rzoska (Groen). De Raad van State heeft eind vorig jaar het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace vernietigd, onder meer omdat de geplande tramverbinding werd geschrapt. Het arrest zou de doodsteek kunnen betekenen voor het veelbesproken winkelcomplex in Machelen.

“Er is gisteren een brief toegekomen van de gemeente Machelen om een delegatie te geven voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan”, zei Schauvliege vandaag. “Die vraag moet nu besproken worden.”

“De reconversie is primoridaal om de leefbaarheid van het gebied te garanderen”, argumenteert de gemeente in de brief. “Een verder uitstel van de reconversie zou nefast zijn. Een planologische oplossing kan zich best op gemeentelijk niveau voltrekken, zodat de gemeente Machelen het voortouw kan nemen en de juiste accenten kan leggen.”

De gemeente vraagt daarom de bevoegdheid over te dragen, maar wil wel nauw overleggen met de Vlaamse diensten.

bron: Belga