Gps-signaal bevestigt aanwezigheid wolf in wei in Meerhout

Gps-signaal bevestigt aanwezigheid wolf in wei in Meerhout

Een opgevangen gps-signaal bevestigt dat zaterdagochtend om 4 uur een wolf aanwezig was in de weide in Meerhout waar twee schapen werden gedood. De aangebrachte wonden aan het dier, die typisch zijn voor een wolf, staven de aanwezigheid van wolvin Naya in de Kempense gemeente. Dat is vernomen van de woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Om het uur stuurt de halsband een gps-signaal naar een satelliet om het traject van het dier op te volgen. Om de zes uren ontvangt de Duitse onderzoeker Norman Stier daarvan gegevens. “Het is bevestigd dat zaterdag om 4 uur een gps-signaal kwam vanop die plaats in Meerhout”, aldus Koen Van Muylem, woordvoerder van het INBO. Het lijkt er dus sterk op dat Naya daar wel degelijk was, gezien het parcours dat de wolvin recent in de Limburgse grensstreek aflegde. Het INBO heeft beslist zelf het DNA-onderzoek op de afgenomen stalen te voeren. De resultaten daarvan zullen wel een paar weken vergen.

Het meldpunt Welkom Wolf krijgt inmiddels veel meldingen binnen. “De melding over een wolf zondagochtend in Tervand (Beringen), is zeker wolvin Naya niet. Dat blijkt uit de gps-gegevens, zo weten we sinds maandagavond”, aldus Jan Loos van Landschap vzw. Van deze melding, vlakbij huizen, zijn schimmige beelden opgedoken. “Het gedrag is ook totaal anders”, aldus Loos.

“Zes miljoen Vlamingen kijken uit naar de wolf. Veel meldingen blijken losse flodders. Zo was er een everzwijnkill in een bos in Tongerlo. Dat bleek een geval van (menselijke) stroperij.”

bron: Belga