Koerden betogen op Schumanplein tegen Turkse aanwezigheid in Koerdische enclave Afrin

Koerden betogen op Schumanplein tegen Turkse aanwezigheid in Koerdische enclave Afrin

De Koerdische gemeenschap heeft vandaag op het Schumanplein in Brussel betoogd tegen het Turkse leger dat de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië is binnengetrokken. Turkije wil daarmee de Koerdische milities uit Afrin verdrijven. De betogers eisen dat de Verenigde Naties (VN) optreden tegen de Turkse president Erdogan. “We merken dat waar IS faalde, de Turkse staat maar al te graag dezelfde taak opneemt om het democratisch zelfbestuur van de Koerden kapot te maken. Dat toont met welke tegenstand de Koerden in het Midden-Oosten af te rekenen hebben”, klinkt het bij een woordvoerder van de Koerdische gemeenschap in België.

Bij de Turkse luchtaanvallen op de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) kwamen al acht burgers om. De 150-tal betogers droegen verschillende spandoeken waarop ze de Turkse president Erdogan veroordeelden als “dictator” en “moordenaar”.

“We roepen de Verenigde Naties op om snel op te treden en veiligheidszones in te stellen om de mensenrechten van de Koerden te beschermen”, aldus een woordvoerder.

bron: Belga