Minstens één dode en tiental gewonden bij verhinderde protesten in Kinshasa

Minstens één dode en tiental gewonden bij verhinderde protesten in Kinshasa
Minstens één dode en tiental gewonden bij verhinderde protesten in Kinshasa

In Kinshasa is vandaag minstens één dode gevallen en zijn een tiental andere mensen gewond geraakt bij opstootjes tussen de Congolese ordediensten en actievoerders tegen president Joseph Kabila. Dat zeggen getuigen ter plaatse en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties. VN-blauwhelmen moesten zich tussen de twee kampen opstellen om erger te vermijden. Een katholieke organisatie heeft opgeroepen om vandaag in verschillende Congolese steden actie te voeren tegen Kabila, die ondanks het officiële einde van zijn tweede ambtstermijn eind 2016 nog steeds president is. De autoriteiten willen zulke manifestaties echter niet toelaten en doen er alles aan om “marsen” te vermijden.

Een journalist van het Franse persbureau AFP stelde in Kinshasa vast hoe negen mensen gewond raakten na een interventie van de ordediensten. Twee van hen zouden er erg aan toe zijn. Even later kwam het bericht binnen dat er ook één dode te betreuren is. Een vijftigtal blauwhelmen van de Monusco zagen zich genoodzaakt tussenbeide te komen. Ze stelden zich op voor een kerk waarin zich honderden mensen bevinden, met de politiediensten voor de deur. “Deze ontplooiing verhindert ons om correct ons werk te doen”, klaagde een verantwoordelijke van de plaatselijke politiediensten.

De actievoerders trokken zich terug in de kerk omdat een poging om de straat op te trekken op traangas was onthaald. De Congolese politie dreef hen vervolgens uiteen.

Bron: Belga