Immuniteit beschermt Carles Puigdemont niet tegen arrestatie

Immuniteit beschermt Carles Puigdemont niet tegen arrestatie
Immuniteit beschermt Carles Puigdemont niet tegen arrestatie

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal, ondanks de immuniteit die hij als volksvertegenwoordiger geniet, gearresteerd worden als hij voet op Spaanse bodem zou zetten om zich opnieuw te laten aanstellen tot de regeringsleider van Catalonië. “Immuniteit” komt niet neer op “straffeloosheid”, schrijft het Spaanse parket-generaal vandaag in een mededeling. Puigdemont, die al een tijdje in vrijwillige ballingschap in België woont, werd eind oktober door Madrid afgezet als minister-president van Catalonië na een door de Spaanse justitie als illegaal beschouwd referendum over onafhankelijkheid en het besluit Catalonië onafhankelijk te verklaren. Hij wordt in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Na de nieuwe parlementsverkiezingen van 21 december raakte Puigdemont opnieuw verkozen als parlementslid, hij is momenteel de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als regionale regeringsleider.

In een communiqué waarschuwt het parket-generaal Puigdemont dat hij nog steeds opgepakt zal worden als hij terug naar Spanje keert. “De garantie op immuniteit houdt niet in dat iemand niet op gerechtelijk bevel opgepakt kan worden”, luidt het. “Door te vluchten en door het gemanipuleer te verdedigen dat tot de onafhankelijkheidsverklaring heeft geleid, toont hij (Puigdemont, red.) aan dat hij volhardt in zijn strafbare programma.”

Maandag zal de voorzitter van het Catalaanse parlement, de separatist Roger Torrent, bekendmaken wie de kandidaat is voor het voorzitterschap van de Catalaanse regering. Ondanks alle praktische en andere problemen die dat met zich kan meebrengen, is de kans zeer reëel dat dat Puigdemont wordt. Hijzelf liet vandaag bij monde van zijn advocaat weten dat er “geen scenario uitgesloten is” en dat het niet uitgesloten is dat hij binnenkort naar Barcelona terugkeert om zich te laten benoemen. Het parlementaire debat over de kandidaat-regeringsleider moet ten laatste op 31 januari van start gaan.

In december verwierven de drie partijen die naar een onafhankelijk Catalonië streven opnieuw een meerderheid. Ze behaalden 70 van de 135 zetels, maar acht van hen kunnen niet zetelen omdat ze, zoals Puigdemont, in België in vrijwillige ballingschap zijn of in Spanje in de gevangenis zitten.

Bron: Belga