‘Government shutdown’ lijkt onafwendbaar in VS

In de Verenigde Staten lijkt een zogenaamde ‘government shutdown’ onafwendbaar. Een wetsontwerp over een tijdelijke begroting tot 16 februari, dat donderdag wel door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, raakte vrijdag niet door de Senaat. Vrijdag stemden 50 senatoren voor het wetsontwerp, terwijl er 48 zich tegen de tekst kantten. Om de tijdelijke financiering goed te keuren, was een meerderheid van 60 van de 100 senatoren nodig. De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van het Witte Huis en de senatoren in de aanloop naar de stemming leverden niets op.
De voornaamste twistappel tussen Democraten en Republikeinen blijft het migratiebeleid. De Democraten willen in ruil voor hun steun beschermingsmaatregelen voor honderdduizenden jonge illegalen – de zogenaamde “Dreamers” – die het risico lopen om gedeporteerd te worden nu president Donald Trump het DACA-programma vanaf maart wil laten uitdoven.
Nu is het de vraag of nog vóór middernacht (zaterdag 6 uur Belgische tijd) een oplossing uit de brand kan worden gesleept. Dan verloopt de tijdelijke begroting die vlak voor kerst werd goedgekeurd en volgt onvermijdelijk een ‘government shutdown’. Daarbij worden de meeste overheidsdiensten bevroren, buiten die diensten die als “essentieel” worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI. Tijdens een shutdown wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op 1 miljoen werknemers.
Bijna zes uur voor de stemming maakte Trump na een ontmoeting met Chuck Schumer, de fractieleider van de Democraten in de Senaat, nog gewag van een “uitstekende eerste vergadering”. Vlak voor de stemming tweette de president dat het er “niet goed” uitzag. Hij heeft een voor zaterdagmiddag geplande reis naar Florida al afgezegd.

Bron: Belga