Dakar 2018 – Nasser Al-Attiyah wint dertiende etappe, Carlos Sainz stevent op eindzege af

Dakar 2018 - Nasser Al-Attiyah wint dertiende etappe

De 47-jarige Qatarees Al Attiyah heeft vrijdag in een Toyota van het Belgische Overdrive de veertiende etappe in de Dakar Rally gewonnen. De eindwinnaar van 2015 was over 369 kilometer van San Juan naar Cordoba (Argentinië) 11:16 sneller dan zijn Argentijnse teamgenoot Lucio Alvarez. Met de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers, op 13:06, palmde Overdrive het volledige podium in. Overdrive had echter ook de opgave van de Nederlander Bernhard ten Brinke, winnaar van de elfde etappe en in de stand vierde, te betreuren. Ten Brinke lag aan de leiding in de dertiende rit, maar kreeg dan met motorproblemen af te rekenen. Hij moest te lang aan zijn Toyota sleutelen en gooide uiteindelijk de handdoek.
Leider Carlos Sainz (Peugeot) kwam niet in de problemen. Hij finishte als zesde op 19:37 en heeft een tweede eindzege, na 2010, binnen handbereik. De 55-jarige Spanjaard heeft 46:18 voor op Al Attiyah en 1u20 op De Villiers. De Fransman Stéphane Peterhansel verloor vrijdag meer dan een uur nadat hij zijn Peugeot tegen een boom parkeerde, en tuimelde van de tweede nar de vierde stek. Tom Colsoul werd als co-rijder van de Pool Jakub Przygonski (Mini) vierde in de rit en komt door de opgave van Ten Brinke in de stand de top vijf binnen.
Bij de motorrijders was de 30-jarige Australiër Toby Price (KTM), woensdag al winnaar van de elfde rit, opnieuw de snelste. De Argentijn Kevin Benavides (Honda) finishte op 2:03 als tweede, de Fransman Antoine Meo (KTM) op 2:44 als derde. Leider Matthias Walkner (KTM) schuwde de risico’s en kwam als vierde op 11:32 binnen. De 31-jarige Oostenrijker heeft in de stand nog 22:31 voor op Benavides. Price is op 27:45 derde.
De 39e Dakar eindigt zaterdag met een 120 kilometer lange etappe met start en aankomst in Cordoba.

.

bron: Belga