“Bijzondere” deal tussen de EU en Verenigd Koninkrijk is mogelijk

Bijzondere deal tussen de EU en Verenigd Koninkrijk is mogelijk
Bijzondere deal tussen de EU en Verenigd Koninkrijk is mogelijk

Het Verenigd Koninkrijk kan na de brexit een “bijzondere” deal op maat met de Europese Unie krijgen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron verklaard in een interview met BBC. Tegelijk waarschuwt Macron wel dat een volledige toegang tot de eenheidsmarkt enkel mogelijk is wanneer alle regels gerespecteerd worden. Het zal voor de Britten niet mogelijk worden om enkel de aspecten van de eenheidsmarkt uit te pikken die hen aanstaan. Volgens Macron zal de oplossing voor een deal op Britse maat dan ook “ergens tussen de volledige toegang tot de markt en een handelsakkoord” liggen.

“Jullie kunnen zeker jullie eigen oplossing krijgen”, zegt Macron in het interview. “Maar dat bijzonder akkoord moet consistent zijn met het behoud van de eenheidsmarkt en met onze collectieve belangen”, klinkt het. “En jullie moeten begrijpen dat jullie per definitie geen volledige toegang tot de eenheidsmarkt kunnen krijgen wanneer jullie niet alle opties daarvoor hebben aangevinkt.”

Macron gaf het interview aan de Britse openbare omroep tijdens zijn eerste presidentieel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het gesprek wordt pas morgen uitgezonden, maar BBC heeft vandaag al een deel ervan verspreid op zijn nieuwssite.

Bron: Belga