Privésector gaat logistieke keten van het leger beheren

Privésector gaat logistieke keten van het leger beheren

Het leger gaat zijn logistieke keten geleidelijk uitbesteden aan de privésector. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) besteedt niet-militaire taken uit om meer mensen en middelen over te houden voor de kerntaken van het leger. “De volledige logistieke keten van defensie, gaande van de ontvangst en inventarisatie van de goederen tot het versturen en vervoeren van de middelen, zal afgehandeld worden door een privépartner”, zegt Vandeput vandaag. Volgens de minister komt er een webplatform, “een soort van militaire Zalando”, waar militairen materieel kunnen bestellen dat vervolgens in hun kwartier of thuis geleverd zal worden.

Niet alle materieel komt in aanmerking voor outsourcing: de logistiek rond gevoelig militair materieel zoals munitie, bewapening, scherfwerende vesten of helmen blijft bij Defensie zelf.

De ministerraad heeft vandaag beslist dat er een overheidsopdracht kan worden opgestart. Het gaat om een contract van 12 jaar, met een geschatte waarde van 14,4 miljoen euro per jaar. Het outsourcen van de logistiek zal geleidelijk gebeuren. Pas tegen eind 2020 of begin 2021 zal de volledige logistieke keten operationeel zijn.

Een tiental kwartieren zijn vandaag bezig met logistiek. De activiteiten concentreren zich vooral in het kwartier van Ieper en Berlaar. Minister Vandeput wil het personeel intussen geruststellen. “Door de gefaseerde aanpak van de outsourcing zullen veel mensen al met pensioen zijn op het moment dat de privépartner de volledige logistiek overneemt. Voor de andere personeelsleden zullen we een andere job zoeken.”

bron: Belga