Minister Bacquelaine wil wet rond pensioenen wegens lichamelijke omstandigheden aanpassen

Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine is bezig met de wet rond de pensioenen wegens lichamelijke omstandigheden aan te passen. Dat zei hij vandaag aan de regionale omroep TV Oost. De wet dateert van 1844. De regering gaat die wet hervormen en het verplichte pensioen vervangen door een invaliditeitsuitkering. Zo kunnen zieke mensen die zich fit genoeg voelen, toch weer aan het werk gaan. Volgens de Oost-Vlaamse omroep overlegt de minister daarover met de deelregeringen.

De nood aan een wetsherziening is volgens de regionale omroep noodzakelijk en dat wordt onderstreept door het verhaal van Tinneke Van de Velde. De vrouw uit Melsele is kankerpatiënte. Op haar 27ste kreeg ze te horen dat ze leukemie heeft. Ze werkte op dat moment als opvoedster, als ambtenaar, en viel tijdens de behandeling terug op een ziekte-uitkering.

De vrouw herstelde, maar kreeg vier jaar later een terugval. De kanker was terug en al haar ziekteverlof was opgebruikt. “Ik werd opgeroepen door de medische commissie. Daar hebben ze op tien minuten beslist om mij op definitief pensioen te stellen wegens lichamelijke ongeschiktheid. Ik was toen 34 jaar”, vertelde de intussen 39-jarige vrouw aan TV Oost.

Van de Velde moet rondkomen met zo’n 700 euro. Ze heeft een pensioen van 378 euro per maand, aangevuld met een invaliditeitsuitkering van 311 euro. Volgens Kom Op Tegen Kanker is Tinneke zeker niet de enige in deze situatie. Heel wat kankerpatiënten die zich nog fit genoeg voelen, willen werken, maar worden tegengehouden door de wet.

bron: Belga