Gaat het dreigingsniveau maandag omlaag?

Dreigingsniveau - Gaat het dreigingsniveau omlaag?

Het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, beslist maandag of het dreigingsniveau in ons land verlaagd wordt. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 ligt het niveau op 3 (ernstig). Een verlaging naar niveau 2 (gemiddeld) betekent dat een aantal veiligheidsmaatregelen, zoals de inzet van militairen op straat, kunnen worden teruggeschroefd of bijgestuurd. Maandagnamiddag komt de Nationale Veiligheidsraad, waarin de regering en de top van het veiligheidsapparaat zitten, bijeen. Het OCAD zal er een nieuwe analyse uiteenzetten. Regeringskringen zeggen al een tijdje dat een verlaging er zit aan te komen. Politie en veiligheidsdiensten hebben grote inspanningen geleverd en de dreiging van terreurgroep IS, na de val van bolwerken in Syrië en Irak, is fel verminderd.

Maandag zal het OCAD dus een beslissing nemen over het terreurniveau. De kans bestaat dat het algemene dreigingsniveau op 2 wordt gezet, maar voor bepaalde gevoelige plaatsen op 3 wordt gehouden.

Een daling zou wellicht betekenen dat een aantal veiligheidsmaatregelen die destijds genomen werden zullen worden afgebouwd of bijgestuurd. Of er dan ook minder militairen op straat ingezet zullen worden is iets wat het crisiscentrum, de veiligheidsdiensten en de regering samen moeten beslissen.

bron: Belga