Meer vrijheid voor EU-lidstaten om btw-tarieven vast te leggen

Meer vrijheid voor EU-lidstaten om btw-tarieven vast te leggen

De Europese Commissie wil de lidstaten meer vrijheid geven om verlaagde btw-tarieven vast te leggen. Dat heeft eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici donderdag aangekondigd. Momenteel geldt in de Europese Unie een standaardtarief van 15 procent voor de belasting op toegevoegde waarde. Daarnaast bestaat er een Europese lijst met goederen en diensten waarop de lidstaten een tarief tussen 5 en 15 procent kunnen heffen. Tenslotte kunnen de lidstaten ook nog toestemming vragen om bepaalde producten of diensten nog lager of helemaal niet te belasten.
Moscovici stelt een omslag in het verouderde en complexe systeem voor. Hij wil een nieuwe lijst met goederen en diensten waarop de lidstaten verplicht een tarief van minstens 15 procent moeten heffen. Het gaat dan onder meer om alcohol, tabak, gas, kansspelen en elektrische toestellen. Voor het overige mogen de lidstaten zelf tarieven vastleggen. Om de overheidsinkomsten te garanderen, moet het gewogen gemiddelde tarief wel minstens 12 procent bedragen.
“Dit voorstel zal de regeringen maximale flexibiliteit bieden om de btw-tarieven naar eigen wens vast te stellen, terwijl wij ons kunnen concentreren op de aanpak van het grotere fraudeprobleem”, zo lichtte Moscovici toe. De Commissie raamt de btw-fraude op 50 miljard euro. De totale btw-inkomsten in de Europese Unie bedragen ongeveer 1.000 miljard euro.

bron: Belga