Londen verhoogt bijdrage voor grensbewaking in Calais met 50 miljoen euro

Londen verhoogt bijdrage voor grensbewaking in Calais met 50 miljoen euro
Londen verhoogt bijdrage voor grensbewaking in Calais met 50 miljoen euro

De Britse regering kondigt vandaag aan dat het zijn financiële bijdrage met 50,5 miljoen euro verhoogt. Het geld moet dienen om de grensbewaking in Calais en de Franse kust te verhogen. “Dit geld moet geïnvesteerd worden in een verbetering van de veiligheid aan de grens”, aldus een woordvoerder van de Britse regering. De aankondiging wordt geofficialiseerd tijdens het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Groot-Brittannië, later vandaag. “Zoals we investeren in onze grenzen in de rest van Groot-Brittannië, is het normaal dat we erover waken of we de controles in Frankrijk en België kunnen versterken”, aldus nog de woordvoerder. “Zo kunnen we ons ervan verzekeren dat die zo veilig zijn als mogelijk.”

Het Verdrag van Le Touquet, uit 2004, voorziet erin dat Britse douaniers controles kunnen uitvoeren op Frans grondgebied. De afgelopen drie jaar gaf Londen al 113 miljoen euro uit in het kader van dat akkoord. In Londen moet Macron een nieuw verdrag tekenen, dat dat van Touquet moet vervolledigen.

Bij zijn bezoek aan Calais, dinsdag, waarschuwde Macron al dat Frankrijk “nooit zal toelaten dat er opnieuw een ‘jungle’ opduikt”. In 2016 werd de Jungle in Calais opgedoekt, waar tot dan zowat 8.000 migranten verbleven.

Bron: Belga