Internationaal Filmfestival van de Liefdesfilm in Bergen – Onderzoek van minister van Cultuur wast organisatie wit

De beschuldigingen van slecht beheer door het Festival van de Liefdesfilm (Fifa) in Bergen zijn ongegrond. Dat toonde het onderzoek aan dat minister van Cultuur Alda Gréoli (cdH) liet uitvoeren, zegt Elio Di Rupo, de PS-burgemeester van Bergen en voorzitter-oprichter van het Fifa. Hij bevestigt zo informatie van Télé Mons-Borinage.
Er valt Fifa en algemeen bestuurder André Ceuterick met andere woorden niets te verwijten wat betreft het beheer van het Bergense filmfestival, blijkt uit het onderzoek. Er waren beschuldigingen geuit van slecht beheer en stalking tegen Ceuterick. De cultuurminister van de Franstalige gemeenschap besliste daarom om alle subsidies van het festival op te schorten vanaf 2018 tot 2021, tot de zaak opgehelderd is. Fifa ontvangt meer dan 350.000 euro subsidies per jaar. De meerderheid daarvan komt van de Franstalige gemeenschap.
De directie van het Fifa had eind december de editie van dit jaar geannuleerd, die moest plaatsvinden in februari 2018. Ze zei dat het onmogelijk was om het festival in een vijftigtal dagen te organiseren in optimale omstandigheden. De raad van bestuur besliste wel om het festival in 2019 te laten doorgaan.
Télé Mons-Borinage zegt dat het Fifa klacht zal indienen tegen degene die de valse beschuldigingen heeft geuit. Volgens Elio Di Rupo bedraagt de aangerichte schade ongeveer 400.000 euro.

bron: Belga