Europees parlement start onderzoek naar glyfosaat

Europees parlement start onderzoek naar glyfosaat
Europees parlement start onderzoek naar glyfosaat

Het Europees parlement richt een bijzondere commissie op die gaat analyseren hoe pesticiden precies toegelaten worden op de Europese markt. Dat hebben de fractievoorzitters vandaag besloten. Aanleiding is de recente verlenging van de vergunning voor de onkruidverdelger glyfosaat. De vernieuwde vergunning voor glyfosaat, het actieve bestanddeel in de bekende onkruidverdelger Roundup van chemiereus Monsanto, viel niet bij iedereen in goede aarde. Er zouden aanwijzingen bestaan dat de stof kankerverwekkend is, en studies die het tegendeel aantonen zijn besteld en betaald door Monsanto zelf, klinkt het bij tegenstanders, maar Europa besliste toch om de vergunning met vijf jaar te verlengen.

Dat gebeurde onder meer op basis van het oordeel van de Europese voedselautoriteit EFSA, waarin stond dat de stof niet kankerverwekkend is. Volgens critici oordeelde het EFSA echter ook op basis van die bestelde onderzoeken, en was EFSA niet kritisch genoeg. Ze klaagden ook een gebrek aan transparantie aan: de studies waren nergens publiek toegankelijk.

De Europese Commissie heeft intussen meer transparantie beloofd, maar nu onderneemt het Europees parlement ook stappen. Een bijzondere commissie moet nagaan welke procedures er gevolgd worden om pesticides en biocides te erkennen.

Bron: Belga