22 uur vertragingen en 50-tal geschrapte treinen door stormweer

Op het Belgische spoorwegnet waren er deze voormiddag een 20-tal incidenten die het treinverkeer hebben gehinderd. Meestal ging het om obstakels die op de sporen of tegen de bovenleidingen waren gevallen. Dit heeft geleid tot een 22 uur vertragingen op het hele net en een 50-tal treinen werden volledig of gedeeltelijk geschrapt. Dat blijkt bij een update omstreeks 13.00 uur, aldus Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit. De door het stormweer beschadigde bovenleiding tussen Kortrijk en Izegem op de spoorlijn Kortrijk – Brugge is sinds 13.30 uur hersteld, meldt Frédéric Petit van Infrabel voorts. Ook zijn technici van Infrabel de bovenleiding op de spoorlijn Herentals – Turnhout aan het herstellen. Tot dat afgewerkt is, blijven er daar vervangbussen rijden.

Frédéric Petit onderstreept het belang van het werk van de mobiele technische ploegen van netwerkbeheerder Infrabel die ervoor gezorgd hebben dat de hinder op het spoor deze voormiddag beperkt bleef. “Dankzij hun inspanningen kon het grootste deel van het treinverkeer in heel België donderdagochtend veilig en vlot verlopen”, aldus Petit.

Hij wijst erop dat Infrabel een ‘Stormplan’ heeft geactiveerd, zodra stormweer door de meteorologen werd aangekondigd. “Dit houdt in dat we de weerberichten permanent in het oog houden, mobiele ploegen stand-by hebben in heel België om interventies te doen op het spoor en aan bovenleidingen”, aldus de woordvoerder. “Vooral de bovenleidingen kunnen hinder ondervinden als er takken, bomen of plastic in terecht komen.”

bron: Belga