Zoektocht naar slachtoffers gaat verder, noodherstellingen in omliggende panden

Zoektocht naar slachtoffers gaat verder

Aan de Paardenmarkt in Antwerpen blijven de hulpdiensten voorzichtig door het puin zoeken naar eventuele bijkomende slachtoffers van de explosie van maandagavond. Grotere brokstukken worden met een kraan weggehaald. Intussen is in de beschadigde, maar niet ingestorte panden begonnen met noodherstellingen zodat de bewoners daar zo snel mogelijk naar huis zouden kunnen. Volgens de Antwerpse brandweer moeten de hulpdiensten tijdens hun reddings- en bergingsacties nog steeds rekening houden met gevaarlijke situaties. “In de drie vernielde panden staan nog enkele muren recht en is er dus nog instortingsgevaar”, zegt woordvoerster Jasmien O. “In de omliggende gebouwen is er veel schade, maar geen instortingsgevaar meer. De Civiele Bescherming is bijvoorbeeld in een van die gebouwen de ramen – die allemaal gesneuveld waren – beginnen afschermen, terwijl in een ander gebouw de nutsvoorzieningen moeten worden aangepakt.”

De oorzaak van de explosie is intussen nog niet bekend. Een bewoner die kon ontkomen en enkele passanten maken gewag van een gasgeur die maandag in en rond een van de getroffen gebouwen zou hebben gehangen, maar of er een verband is met de explosie is niet duidelijk.

De explosie heeft voorlopig het leven gekost aan twee personen. Eén slachtoffer werd in kritieke toestand afgevoerd, naast vijf zwaar- en acht lichtgewonden. De ingestorte gebouwen zijn appartementsgebouwen. Bij één ervan was op de benedenverdieping ook een pizzeria gevestigd.

bron: Belga