Noord-Koreaans overleg in Vancouver start zonder China en Rusland

Zonder vertegenwoordigers van China en Rusland, is vandaag in de Canadese stad Vancouver een twee dagen durende internationale bijeenkomst over de Noord-Koreaanse crisis van start gegaan. “We mogen Noord-Korea niet aanvaarden als een wereldwijde nucleaire dreiging”, zo verklaarde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland bij de start van de bijeenkomst. Ze benadrukte ook dat er enkel vooruitgang kan worden geboekt “als Noord-Korea zich tot een koerswijziging verbindt en alle massavernietigingswapens aantoonbaar en onomkeerbaar opgeeft”.

De twintig landen van de zogenaamde “Vancouver Group” zullen vandaag en morgen nagaan op welke manier Pyongyang onder druk kan worden gezet om afstand te doen van zijn nucleaire wapens. De deelnemers zijn de landen die onder VN-vlag meevochten in de Koreaanse Oorlog (1950-1953), waaronder ook België.

Rusland en China zijn niet uitgenodigd voor het overleg. Nochtans worden die twee landen wegens hun economische banden met Noord-Korea als cruciale schakels gezien voor het vinden van een uitweg uit het conflict.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de start wel een telefonisch overleg gehad met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Tijdens het gesprek hebben de twee presidenten de “hoop” uitgedrukt dat de hervatting van de dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea zal leiden tot een gewijzigde houding van Pyongyang, zo deelt het Witte Huis mee.

bron: Belga