Demir blij met massale afkeurende reacties op racistische tweets tegen Miss België

Demir blij met massale afkeurende reacties op racistische tweets tegen Miss België

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is blij met de vele afkeurende reacties op de soms racistische commentaren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België. “Op één racistische tweet kwamen er telkens tien tegenreacties. Dat stemt me hoopvol”, verklaarde staatssecretaris Demir vandaag in De Ochtend op Radio 1. Na haar verkiezing zaterdagavond was Angeline Flor Pua het mikpunt van verwijten op de sociale media. Flor Pua is een 22-jarige Antwerpse met Filipijnse roots. Vanuit de politiek kwamen er heel wat afkeurende reacties op de internettrollen en steunbetuigingen voor de nieuwe Miss. “Gedegouteerd ben ik”, tweette Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). “We moeten de ruggengraat van dit racisme breken”. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever betoont zijn respect voor de jongedame en noemt haar verhaal een “enorm positief voorbeeld voor alle Sinjoren”.

Staatssecretaris Demir, zelf van allochtone komaf, vindt het “heel goed nieuws dat een meisje met Filipijnse roots Miss België is”. Het toont volgens Demir aan dat Vlaanderen een open samenleving is. Bovendien stemt het haar “hoopvol” dat er erg veel tegenreacties zijn gekomen op de aanvallen. Ze roept iedereen tegelijkertijd op dat massaal te blijven doen.

Volgens de staatssecretaris zou Flor Pua op basis van de antiracismewetgeving klacht kunnen indienen. Zelf heeft de nieuwe Miss daar nog niet over nagedacht. “Ik ben iemand die snel mensen kan vergeven”, verklaarde ze vanochtend. Flor Pua geeft aan dat ze die reacties niet had zien aankomen. “Het doet enorm veel pijn zo’n reacties te lezen”, luidt het. “Ik denk dat het ook niet alleen voor mij kwetsend is”.

Toch maken die posts haar overwinning niet minder mooi. “Ik heb ook veel positieve commentaren gelezen”, luidt het.

bron: Belga