“Ondanks acties van fietskoeriers groeit Deliveroo”

Ondanks acties van fietskoeriers groeit Deliveroo

Ondanks de acties gisterenavond van fietskoeriers in Brussel, Antwerpen, Mechelen, Gent en Luik is het aantal fietskoeriers op een week met 34 procent gegroeid. Dat meldt het platform van thuisgeleverde maaltijden vandaag. Deliveroo laakt en veroordeelt “daden van vandalisme en intimidatie” tijdens de acties. Zaterdagavond hebben tussen 50 fietskoeriers (volgens Deliveroo) en 130 fietskoeriers (volgens het collectief dat claimt 200 koeriers te vertegenwoordigen) acties gevoerd in de steden waar het platform actief is. In Elsene en Brussel-stad trokken groepen per fiets door de binnenstad en vroegen aan restaurants om solidair te zijn en de app tijdelijk uit te schakelen. In Gent, Antwerpen en Mechelen ging het eerder om sensibiliserende acties. In Luik werden bestellingen opgehaald en aangeboden aan daklozen.

Met de acties willen de fietskoeriers protesteren tegen een gedwongen statuutwijziging. Vanaf 31 januari zouden alle fietskoeriers als zelfstandige moeten werken en niet langer in loondienst. Ze zouden dan per levering en niet meer per uur worden betaald.

Ondanks de acties telde het platform gisteren “ruim meer actieve koeriers” dan de week daarvoor. Deliveroo laakt “de daden van vandalisme en de intimidatie” van restaurants en partner-koeriers van een “minderheid van individuen” in Brussel aan. In Luik werden bestellingen gestolen, aldus Deliveroo.

“Deze acties zijn erop gericht de dienstverlening te verstoren en te beletten dat koeriers kunnen werken. Ze hebben schade veroorzaakt en inkomstenverlies voor restaurants en partner-koeriers. In Brussel zijn deze acties uitgedraaid op een tussenkomst van de politie”. Deliveroo heeft eerder deze week al een klacht neergelegd na het beschadigen van de gevel van haar Brusselse kantoren.

bron: Belga