Vals raketalarm in Hawaï – Gouverneur gaat oorzaak na

Vals raketalarm in Hawaï - Gouverneur gaat oorzaak na

Na het valse alarm voor een raketdreiging in de Amerikaanse staat Hawaï, vergadert de gouveneur van de staat met verantwoordelijken van Defensie in Hawaï en het lokale noodgevallenagentschap. Dat verklaarde gouverneur David Ige op twitter. Ze zullen nagaan wat het valse alarm heeft veroorzaakt. Hij beklemtoonde ook dat de bevolking vertrouwen moet blijven hebben in het alarmsysteem. “Hoewel ik dankbaar ben dat de waarschuwing van deze ochtend vals alarm was, moet het publiek vertrouwen blijven hebben in ons noodgevallenwaarschuwingsysteem”, aldus Ige.
De waarschuwing liep binnen op mobiele telefoons in de staat kort na 19 uur Belgische tijd. Ook op televisiezenders werd gewaarschuwd. Het duurde maar liefst 38 minuten vooraleer een tweede werd verstuurd, waarin stond dat het om een vals alarm ging, meldt de Amerikaanse zender CNN.
Intussen veroorzaakte het eerste bericht heel wat paniek, onder meer op sociale media. Het noodgevallenagentschap verspreidde wel al snel op Twitter het bericht dat er geen raketalarm was. Ook het militair commando van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan, gevestigd in Hawaï, zei dat er geen dreiging was geregistreerd en dat het om een foutief bericht ging.
De bestuurder van het ‘Hawaii Emergency Management Agency’, Vern Miyagi, zei eveneens dat de waarschuwing een fout was.

bron: Belga