Theo Francken stuwt N-VA naar ledenrecord

Theo Francken stuwt N-VA naar ledenrecord

De crisis rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken pakt bijzonder goed uit voor zijn partij N-VA. “Sinds 1 januari is de partij gegroeid met bijna zeshonderd nieuwe leden”, zei voorzitter Bart De Wever zaterdag in zijn nieuwjaarstoespraak. “Zeshonderd op twaalf dagen, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Hoe zou dat toch komen? “, vroeg hij. “Ik ben bijzonder blij met de steun van mijn partij”, zei Francken na afloop van de speech. De staatssecretaris was overduidelijk de ster op het nieuwjaarsfeest van de N-VA, met een zaal die minutenlang zijn naam scandeerde en een rij aan de selfiestand die met de belangstelling voor Bart De Wever kon wedijveren.
De speech van de voorzitter stond dan ook nagenoeg volledig in het teken van identiteit. “Wij verwerpen racisme én wij verwerpen naïviteit. In ons huis gelden er huisregels”, zei hij zaterdag. “Wie die nog niet kent, helpen we graag en ruimhartig om ze aan te leren.”
De toekomst begint volgens De Wever bij de vraag wie er al dan niet in het Vlaamse huis kan komen wonen. “Sommigen kunnen het maar niet laten om alle deuren en ramen open te wrikken. Het zijn dezelfden die zich een morele superioriteit aanmeten die feitelijk niks anders is dan een gebrek aan verantwoordelijkheid voor het algemeen belang. Het zijn dezelfden die gretig inhakken op degenen die net vanuit dat algemeen belang de regels proberen toepassen. Er is iemand in de zaal die daar stilletjesaan over kan meespreken. Maar gelukkig is hij een flinke kerel die lid is van een flinke partij. En ik denk dus dat ik namens iedereen spreek als ik zeg: voortdoen Theo!”
De partij draagt de staatssecretaris dus, nog meer dan vroeger, op handen. “Het moet nu maar eens gedaan zijn met dolken naar mij te gooien”, zei Francken na afloop. Eerste minister Charles Michel sloot zijn conflict met Francken vrijdag af met een gesprek over diens communicatiestijl. “Dat gesprek is goed verlopen, ” aldus de staatssecretaris, “maar we hebben afgesproken de inhoud vertrouwelijk te houden.”
De Wever sprak tot slot nog over de lokale verkiezingen en, opvallend, ook die staan in het teken van veiligheid. “U moet spreken over verantwoord, veilig en Vlaams van De Panne tot Mechelen aan de Maas”, sprak hij de leden toe. “De N-VA moet verder groeien. En we zullen groeien, als u zich in 2018 inzet.”

bron: Belga