Duizenden manifesteren tegen rechtse regering in Oostenrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens 20.000 mensen hebben volgens de politie zaterdag in Wenen gemanifesteerd tegen de rechtse regeringscoalitie in Oostenrijk. Volgens de organisatoren heeft de nieuwe coalitie tussen de conservatieve ÖVP van kanselier Sebastian Kurz en de rechtspopulistische FPÖ van vicekanselier Heinz-Christian Strache racistische, extreemrechtse en neofascistische neigingen. Volgens de organisatoren namen 80.000 mensen deel. De schatting is moeilijk, aangezien op zaterdag talrijke mensen zich in het centrum bevinden, ook kijklustigen, aldus de politie. Nog volgens de politie verloopt de optocht vreedzaam.

De manifestanten eisen onder meer een toleranter asielbeleid. De linkse en antiracistische organisaties hadden opgeroepen tot de manifestatie, de eerste van die grootteorde sinds de regering is gevormd. Mensen van alle leeftijden nemen deel.

Verschillende slogans verwezen naar de geschiedenis van het land, tachtig jaar na de "Anschluss" bij nazi-Duitsland in maart 1938. "Alstublieft, niet nog eens", aldus een pancarte. "Zij die Kurz en Strache tolereren, zouden in 1938 hebben geapplaudisseerd", staat dan weer op een spandoek.

De 31-jarige Kurz won de verkiezingen van 15 oktober in Oostenrijk. De nieuwe Oostenrijkse regering kwam tot stand midden december. De FPÖ levert onder meer de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken.

Bron: Belga