Twee oud-ministers in Zimbabwe aangeklaagd wegens corruptie

In Zimbabwe moeten twee ministers uit de omvergeworpen regering van de vroegere president Robert Mugabe zich wegens corruptie voor de rechter verantwoorden. Ex-minister van Buitenlandse Zaken Walter Mzembi en Energieminister Samuel Udenge werden vandaag voorlopig op borgtocht vrijgelaten, aldus hun advocaten. De tegen hen geuite beschuldigingen zijn “lachwekkend” en maken deel uit van een politieke heksenjacht, verklaarde Mzembi’s advocaat Job Sikhala. Undenge’s advocaat noemde de aanklacht een “circus”. De vroegere ministers moesten na de hoorzitting van vandaag hun paspoorten inleveren. Hun proces staat voor 22 januari op de rol.

De 93-jarige Mugabe werd eind november na een ‘paleisrevolutie’ van het leger gedwongen tot aftreden. Hij was 37 jaar lang heerser in Zimbabwe. Het leger hielp Mugabe’s vroegere plaatsvervanger Emmerson Mnangagwa aan de macht.

Justitie had eerder al Mugabe’s vroegere minister van Financiën Ignatius Chombo aangeklaagd. Alle beklaagden worden beschouwd als aanhangers van Grace Mugabe, die door haar man als zijn opvolgster naar voor werd geschoven. Haar promotie tot het hoogste staatsambt werd door de militaire putsch echter verhinderd.

Bron: Belga