Zes miljoen euro overheidssteun per jaar voor grootste zonnepark van de Benelux in Lommel

Zes miljoen euro overheidssteun per jaar voor grootste zonnepark van de Benelux in Lommel

Het Kristal Solar Park in Lommel zal jaarlijks ongeveer zes miljoen euro steun van de Vlaamse overheid krijgen. Het zonnepark in Lommel, dat het jaarverbruik van 24.000 gezinnen zal produceren, wordt het grootste zonnepark in de Benelux. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft de voorlopige bandingfactor – waarmee de overheidssteun wordt berekend – vastgelegd. Het Kristal Solar Park zou ongeveer 74 euro per MWh krijgen. Aangezien het zonnepark 83 GWh per jaar kan produceren, komt dat overeen met zes miljoen euro per jaar. De steunperiode zou vijftien jaar duren.

Het zonnepark is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij en de Stad Lommel. Als de timing wordt aangehouden, zal de bouw in september 2018 van start gaan. Negen maanden later zouden de werken klaar moeten zijn.

De opgewekte elektriciteit zal volledig door het nabijgelegen zinkbedrijf Nyrstar worden gebruikt. Nyrstar is één van de elektro-grootverbruikers in Vlaanderen.

“Vlaanderen heeft dringend nood aan grote PV-projecten zoals dit in Lommel. De Vlaamse overheid komt tegemoet met steun om zulke projecten rendabel te maken. We rekenen erop dat het Lommelse voorbeeld navolging krijgt”, zegt minister Tommelein.

bron: Belga