Tiener die bestelwagen in brand zou gestoken hebben, riskeert 3 jaar cel

Tiener die bestelwagen in brand zou gestoken hebben

Het Brusselse parket heeft vandaag een celstraf van 3 jaar gevraagd tegen een 18-jarige jongeman die bij de rellen op 11 november een bestelwagen in brand zou gestoken hebben. De jongeman gaf toe dat hij op het Beursplein aanwezig was maar betwistte de brandstichting, al herinnert hij zich naar eigen zeggen niet alles van die avond. Volgens het parket kon hij geïdentificeerd worden op basis van camerabeelden, waarop te zien is dat hij een opvallende trainingsvest draagt. Op 11 november 2017 kwam het, na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust, tot rellen aan de Brusselse Beurs en op de Lemonnierlaan. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De 18-jarige Nassim B. zou die avond een Ford Transit-bestelwagen in brand gestoken hebben. Het Brusselse parket vervolgde hem op basis van camerabeelden.

“Daarop is te zien dat de man die de bestelwagen in brand steekt, een opvallende rode trainingsvest draagt”, zei de procureur. “Zijn gezicht is verborgen achter een sjaal. Op andere beelden is dezelfde man met dezelfde rode vest wel herkenbaar te zien. Meneer B. herkent zichzelf trouwens op die tweede beelden. Dit zijn zeer ernstige feiten waarvoor ik drie jaar cel eis.”

B. zelf betwistte de feiten maar beweerde ook dat hij die avond gratis xtc-pillen had gekregen, die hij had ingenomen. Daardoor herinnerde hij zich nog weinig.

“De camerabeelden zijn onvoldoende bewijs”, pleitte zijn advocaat, meester Mehdi Abbès. “Er kan best iemand anders geweest zijn die dezelfde jas droeg.”

Ondergeschikt pleitte de verdediging voor een werkstraf voor de jongeman die nog naar school gaat. Het vonnis valt op 2 februari.

bron: Belga