Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan
Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

De rechtbank Zeeland-West-Brabant hoeft niet opnieuw een besluit te nemen over de onteigening van de gronden in de Hedwigepolder. De staat mag dus doorgaan met het onteigenen zodat de polder kan worden teruggegeven aan de natuur. Dat concludeert de Nederlandse Hoge Raad vandaag. De eigenaar van de grond in Zeeuws-Vlaanderen had bezwaar gemaakt tegen de plannen van de Nederlandse staat omdat hij de grond wil behouden of zelf ontpolderen. Omdat beide partijen niet tot een overeenstemming konden komen over de verkoop van de grond, besloot de staat tot onteigening. De grondeigenaar stapte daarop naar de rechter, die hem ongelijk gaf, waarop hij naar de Hoge Raad ging.

Omdat ook de Hoge Raad de grondeigenaar niet in het gelijk stelde, is de onteigening nu definitief. Wel moet er nog verder geprocedeerd worden over de schadevergoeding voor de eigenaar.

De Nederlandse overheid wil de Hedwigepolder ontpolderen. Het rijk en de provincie Zeeland zetten de polder onder water, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.

Bron: Belga