Gevechten tussen Libische milities aan Tunesische grens

In het noordwesten van Libië, aan de Tunesische grens, zijn gevechten uitgebroken tussen gewapende milities. Door het geweld is een van de grensovergangen tussen beide landen afgesloten, zo melden bronnen ter plaatse. De twee groeperingen die slaags zijn geraakt, steunen allebei de internationaal erkende eenheidsregering (GNA) in Tripoli. Beide milities willen de grensstad Ras Ajdir onder hun controle krijgen, zo meldt een functionaris vanuit de vijftig kilometer verderop gelegen stad Zuara. Sinds de val van de regering van Moammar Kadhafi in 2011, bevindt de grensstad zich in handen van de milities die geleid worden vanuit Zuara.

Maar een coalitie van gewapende groeperingen, die onlangs door de eenheidsregering werd opgericht om het westen van het land te beveiligen, bevestigt via de lokale media dat het een offensief op Ras Ajdir heeft opgezet. De coalitie benadrukt dat het een mandaat heeft gekregen om de volledige regio te controleren.

De grensovergang in de stad werd tijdelijk gesloten om “de veiligheid van de reizigers te garanderen”, zegt Oussama Jouili, de leider van de coalitie. Bij de Tunesische grensdiensten klinkt het dat alleen nog de Tunesiërs die vanuit Libië komen toelating krijgen om de grens over te steken.

Bron: Belga