Ex-President Saakasjvili in Georgië tot drie jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik

Ex-President Saakasjvili in Georgië tot drie jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik

Een Georgische rechter heeft de vroegere president Micheil Saakasjvili vandaag bij verstek tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, zo melden Georgische media. Volgens de rechtbank in Tbilisi heeft Saakasjvili, die momenteel in Oekraïne verblijft, zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Saakasjvili kreeg de veroordeling omdat hij als president genade had geschonken aan de veroordeelde dader van een moordzaak in 2006. De commissie die daarvoor bevoegd is, werd daarbij volledig buitenspel gezet.

De 50-jarige Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van de gewezen Sovjetrepubliek Georgië. Toen hij daarop naar Oekraïne verhuisde om politiek actief te worden, verloor hij zijn Georgische nationaliteit. Na een conflict met de Oekraïense president Petro Porosjenko, een gewezen studiemakker, verloor hij ook zijn Oekraïense nationaliteit. Sindsdien is hij staatloos.

Saakasjvili riskeert nu door Oekraïne te worden uitgeleverd aan Georgië. Daar moet hij nog voor de rechter verschijnen in drie andere zaken van corruptie en machtsmisbruik.

bron: Belga