Op veel plaatsen in Vlaanderen nog altijd hogere waterpeilen

Op veel plaatsen in Vlaanderen nog altijd hogere waterpeilen

Over heel Vlaanderen gelden vandaag nog altijd hogere waterpeilen door de vele neerslag van de voorbije dagen. Op verschillende plaatsen zijn onbevaarbare waterlopen buiten hun oevers getreden. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Op enkele traag reagerende waterlopen na, zijn de meeste peilen intussen aan het dalen. Er zijn op heel wat plaatsen niet-kritieke overstromingen, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Dat wil zeggen dat die gebeuren op plaatsen waar het geen kwaad kan, bijvoorbeeld aan akkers en weilanden. Die overstromingen gebeuren op een gecontroleerde manier. Ook heel wat wachtbekkens bewijzen momenteel dienst. Dat is onder meer het geval in Lebbeke, Opbrakel en Diest. Er zijn geen huizen bedreigd of ondergelopen.”

Deze voormiddag trekt een nieuwe neerslagzone van west naar oost over Vlaanderen. Opnieuw worden hoeveelheden van ongeveer 10 mm neerslag verwacht, waardoor de peilen opnieuw zullen stijgen.

Ook de volgende dagen blijft het nog regenen, al worden voorlopig minder intense buien verwacht. Er worden nergens kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen voorspeld. De VMM volgt de situatie nauwgezet op.

De toestand op de Waalse waterlopen stabiliseert zich intussen. De Zenne en de Dender hebben opnieuw een normaal niveau en voor de Haute Lesse en de Semois is de alarmfase voorlopig opgeheven.

bron: Belga