Iran beklaagt zich bij VN over inmenging VS

Iran heeft zich bij de Veiligheidsraad en bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, beklaagd over inmenging van de Verenigde Staten in zijn interne zaken. Dat blijkt uit een brief die Iraanse diplomatieke missie bij de VN woensdag publiek maakte. “Ik heb de eer om uw aandacht te vestigen op de uitgebreide en recente pogingen van de VS zich te mengen in interne kwesties van Iran”, schrijft Gholamali Khoshroo, de Iraanse vertegenwoordiger bij de VN. “De Amerikaanse regering overschrijdt momenteel alle grenzen. Ze breekt de regels en de principes van het internationaal recht, die de internationale betrekkingen op beschaafde wijze regelen”, zegt de diplomaat.
“De jongste dagen heeft de Amerikaanse regering, onder leiding van de Amerikaanse president, zich steeds vaker op groteske wijze gemengd in de interne zaken van Iran. Ze gebruikt daarbij het voorwendsel dat ze sporadische manifestaties steunt”, benadrukte de vertegenwoordiger. Hij houdt daarbij de communicatielijn aan van Teheran, als zou het om protest gaan dat vanuit het buitenland wordt georkestreerd. “Het recht om te betogen staat in de grondwet van Iran”, zegt Khoshroo.
Al een week lang, bijna iedere dag, bekritiseert de Amerikaanse regering het regime in Iran voor de manier waarop ze de betogingen aanpakt, waarbij al zeker 21 personen omkwamen. Trump maakte van bij zijn aantreden duidelijk dat hij het niet op het regime begrepen heeft. Dinsdag nog eiste Washington een spoedzitting van de Veiligheidsraad om over Iran te praten, maar een datum daarvoor ligt nog niet vast.

Bron: Belga