Wintermercato moet nog losbarsten

Kenny Saief ruilt AA Gent voor Anderlecht
Belga / J. Jacobs

De wintermercato is al een paar dagen oud, maar de Belgische topclubs houden zich voorlopig eerder gedeisd. Een overzicht.

Van de G5 is Club Brugge tot dusver het meest bedrijvig op de transfermarkt. Gezien de indrukwekkende heenronde is dat enigszins verwonderlijk, al had de competitieleider wel een prangend vraagstuk tussen de palen op te lossen. Met de komst van de Russische doelman Vladimir Gabulov lag de weg vrij om minstens een van de overige keepers elders te stallen.

Dat is Ludovic Butelle geworden, die terugkeert naar zijn thuisland Frankrijk. Hij gaat er zijn ex-club Angers helpen in de strijd tegen de degradatie. Club trok ondertussen ook al de portefeuille open om het 18-jarige talent Krepin Diatta weg te plukken bij het Noorse Sarpsborg. Naar verluidt legden de West-Vlamingen 2,5 miljoen euro neer voor de jonge Senegalese middenvelder.

Kenny Saief naar Anderlecht

De bedrijvigheid in Jan Breydel staat in schril contrast met de voorlopige windstilte bij Anderlecht. Met Hamdi Harbaoui en Robert Beric hebben de Brusselaars al twee spitsen laten vertrekken, maar van offensieve versterking nog geen spoor. Vanuit Italië kreeg paars-wit slecht nieuws.

De Kroatische aanvaller Marko Pjaca, die hoog op het verlanglijstje stond, wordt door Juventus uitgeleend aan Schalke 04 en komt dus niet naar Brussel. Kenny Saief is wel op weg naar het Astridpark. Trainer Hein Vanhaezebrouck kent de Amerikaanse international met Israëlische roots nog van bij AA Gent.

De Buffalo’s legden zelf een andere middenvelder vast, de Deen Anders Christiansen. De drievoudige international komt over van de Zweedse landskampioen Malmö, waar hij verkozen werd tot Speler van het Jaar. Christiansen tekende in de Ghelamco Arena een contract tot 2021. De geflopte Damien Marcq vertrekt dan weer naar het noodlijdende Zulte Waregem.

Bij Racing Genk en Standard gonst het van de geruchten, maar voorlopig is er nog niets concreet.