Pakistan ontbiedt Amerikaanse ambassadeur na tweet president Trump

Pakistan ontbiedt Amerikaanse ambassadeur na tweet president Trump
Pakistan ontbiedt Amerikaanse ambassadeur na tweet president Trump

Pakistan heeft gisteren in Islamabad de Amerikaanse ambassadeur ontboden, zo heeft een Amerikaanse woordvoerder vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een zeldzame daad van wantrouwen nadat de Amerikaanse president Donald Trump ermee had gedreigd zijn geldelijke steun stop te zetten omdat het Aziatische land volgens hem onvoldoende doet in de strijd tegen het terrorisme. Ambassadeur David Hale was gisterenavond ontboden op het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van de ambassade is de diplomaat erheen getrokken en heeft hij er “ambtenaren ontmoet. Wij hebben niets te zeggen over de inhoud van de ontmoeting”. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen vragen beantwoorden.

“De VS hebben Pakistan stomweg in de laatste vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar aan hulp gegeven. Zij hebben ons niets teruggegeven behalve leugens en dubbelzinnigheid, onze leiders voor dwazen houdend. Zij bieden onderdak aan terroristen op wie wij in Afghanistan jacht maken, met weinig hulp. Gedaan daarmee”, twitterde Donald Trump eerder.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Khoerram Dastgir-Khan repliceerde snel door te zeggen de VS te hebben geholpen om terreurorganisatie al-Qaida te “decimeren”, om in ruil “scheldpartijen en wantrouwen” te krijgen. Sinds de Koude Oorlog is Islamabad een bondgenoot van Washington. Pakistan ontkent reeds lang de Amerikaanse beschuldigingen en verwijt de VS op zijn beurt voorbij te gaan aan het feit dat duizenden Pakistanen zijn omgekomen in de strijd tegen de terreur.

Bron: Belga