Achttien Amerikaanse staten verhogen minimumloon

Achttien Amerikaanse staten verhogen minimumloon
Achttien Amerikaanse staten verhogen minimumloon

Het minimumloon is op 1 januari gestegen in 18 Amerikaanse staten en 19 steden. Zowat 4,5 miljoen werknemers profiteren van de maatregel. Met hoeveel het loon stijgt hangt af van de staten zelf. De verhoging gaat van 4 cent per uur extra in Alaska tot een dollar extra per uur in Maine. Van de 18 staten heeft Missouri met 7,85 dollar per uur het laagste minimumloon, in Washington steeg het tot 11,50, zo meldt Bloomberg. In verschillende steden ligt het minimumloon nog hoger. Zo zullen werknemers in El Cerrito, Californië, minstens 13,60 dollar verdienen en in SeaTac, Washington, stijgt het minimumloon voor werknemers binnen de horeca- en transportsector tot 15,64 dollar per uur, aldus CNN.

De loonsverhogingen zijn het gevolg van lokale veranderingen in de wetgeving, referenda of richtlijnen van het ministerie van Arbeid om de lonen van bepaalde ambtenaren te verhogen.

Acht staten, waaronder Alaska, Florida en Montana, laten hun loonsverhoging afhangen van de inflatie. In Florida en Montana leidt dat tot een verhoging van 15 cent naar respectievelijk 8,25 en 8,30 dollar. In Alaska stijgt het minimumloon van 9,80 naar 9,84 dollar per uur.

In totaal zal jaarlijks 5 miljard dollar extra loon uitbetaald worden aan 4,5 miljoen werknemers, meldt de onafhankelijke denktank Economic Policy Institute (EPI). “De arbeidsmarkt is vandaag erg gezond, wat leidt tot een opwaartse druk op de lonen in vergelijking met vroeger”, aldus professor Iwan Baranky van de universiteit van Pennsylvania aan Bloomberg. “Minder mensen genieten van de verhoging van de minimumlonen, aangezien hun loon al hoger is.”

Het federale minimumloon blijft al sinds 2009 hangen op 7,25 dollar per uur (ongeveer 6 euro per uur). Ondertussen hebben 29 staten en Washington D.C. al beslist hun minimumsalaris te verhogen.

Bron: Belga