Nieuw platform stelt medisch dossier online beschikbaar

Nieuw platform stelt medisch dossier online beschikbaar
V. Lefour

Binnenkort kan iedereen op een onlineplatform zijn medisch dossier controleren en aanvullen. ‘The Personal Health Viewer’ moet mensen “co-piloot van hun eigen gezondheidszorg” maken, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Nog in het eerste kwartaal van dit jaar zal ‘The Personal Health Viewer’ online komen. Dat is een platform waarop iedereen zijn persoonlijk medisch dossier van thuis uit zal kunnen raadplegen. Patiënten zullen ook extra informatie kunnen toevoegen en kunnen aanduiden met welke artsen en instellingen de informatie gedeeld mag worden.

Het platform is de uitvoering van een wet die al in 2002 door de federale regering werd goedgekeurd. Daarin wordt het recht van elke patiënt vastgelegd om zijn of haar medisch dossier in te kijken. Als je dat vandaag wil doen, moet je een afspraak maken bij de huisarts.

“Niet enkel inzage”

‘The Personal Health Viewer’ werd al getest door een select publiek en de resultaten hebben minister De Block (foto) weten te overtuigen. “We gaan de patiënt niet enkel inzage geven”, stelde het Open Vld-boegbeeld in ‘De Inspecteur’ op Radio 2. “We gaan ook de mogelijkheid geven om zaken toe te voegen die er volgens de patiënt ook bij moeten staan. Je kan ook zelf kiezen of het dossier gedeeld wordt met andere zorgverstrekkers.” Met het platform wil De Block mensen bewust laten omgaan met hun gezondheid. “De patiënt moet een copiloot zijn in de cockpit als het gaat over gezondheidszorg”, luidde het.

Uitbreiding met andere apps

De minister maakte zich sterk dat het systeem nog voor de vierde maand van dit jaar voor iedereen beschikbaar zal zijn. In een later stadium is het de bedoeling dat er ook andere toepassingen aan worden toegevoegd, zoals een app die je hartslag meet.