Kinderen in conflictgebieden steeds vaker gebruikt als schietschijf

door
Belga
Leestijd 1 min.

Unicef noemt 2017 een "verschrikkelijk jaar" voor kinderen in conflictgebieden. "Ze worden steeds vaker gebruikt als schietschijf. Strijdende partijen negeren de internationale mensenrechten die de weerlozen beschermen", stelt Manuel Fontaine van de VN-kinderrechtenorganisatie. In conflicten over de hele wereld worden kinderen steeds meer ingezet aan het front, als menselijke schilden, doelwitten of oorlogswapens, waarschuwt Unicef. De kinderrechtenorganisatie verwijst onder meer naar de conflicten in Irak, Syrië, Jemen, Nigeria, Zuid-Soedan en Myanmar, waar "verkrachting, gedwongen huwelijken, slavernij en ontvoering standaard tactieken zijn geworden."

"Miljoenen kinderen" betaalden ook een indirecte prijs, omdat ze ziek werden in vluchtelingenkampen of zware trauma's overhielden aan gevechtssituaties, zegt Unicef. De organisatie waarschuwt voor gewenning. "Kinderen worden blootgesteld aan aanvallen en brutaal geweld op plaatsen waar ze zich veilig zouden moeten voelen - thuis, op school, in het ziekenhuis of op speelplaatsen. De conflicten blijven doorgaan, jaar na jaar, maar we mogen hier niet ongevoelig voor worden", zegt Fontaine. "Zo'n brutaliteit mag niet het nieuwe normaal worden."

Het jaar in cijfers volgens Unicef: alleen al in Afghanistan kwamen in de eerste maanden van 2017 bijna 700 kinderen om het leven, zegt Unicef. In Nigeria en Kameroen heeft terreurgroep Boko Haram 135 kinderen gedwongen een zelfmoordaanslag te plegen, en in Jemen zijn na 1.000 dagen oorlog minstens 5.000 kinderen gedood of gewond geraakt.

bron: Belga