Tweede ronde presidentsverkiezingen Liberia verloopt “met respect voor kiesproces”

Tweede ronde presidentsverkiezingen Liberia verloopt
Tweede ronde presidentsverkiezingen Liberia verloopt "met respect voor kiesproces"

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Liberia vandaag is een stuk vlotter verlopen dan de eerste ronde. Dat zegt het hoofd van de EU-waarnemingsmissie, het Belgisch Europarlementslid Marie Arena. De stembusslag gebeurde “met respect voor het kiesproces”, al lijkt de opkomst wel een pak lager te zijn dan die tijdens de eerste ronde in oktober. De oproep van beide overgebleven presidentskandidaten om de stembusslag vredevol te laten verlopen is “gehoord”, zei Arena. “De boodschap van ‘wij respecteren de regels’ is doorgesijpeld naar de bevolking, dus het gebeurt allemaal met zeer veel respect voor het kiesproces, ondanks de periode van onzekerheid”, zei ze.

De eerste ronde van de verkiezingen vond al op 10 oktober plaats. Ex-voetbalster en favoriet George Weah haalde toen 39 procent van de stemmen, zijn tegenstrever en vicepresident Joseph Boakai 29 procent. Een tweede ronde op 7 november moest uitsluitsel geven, maar die werd uitgesteld omdat oppositiekandidaat Charles Brumskine – die in de eerste ronde op de derde plaats was geëindigd – een klacht indiende wegens massale fraude. Het hooggerechtshof verwierp die klacht uiteindelijk.

De 81 EU-waarnemers stelden wel vast dat er vandaag minder Liberianen gingen stemmen dan tijdens de eerste ronde. “Er zijn minder rijen, minder lange wachttijden”, zei Arena, “al zou dat ook kunnen liggen aan een betere organisatie”. De Liberianen hebben nog tot 19.00 uur Belgische tijd om hun stem uit te brengen.

De resultaten worden pas in de loop van de komende dagen verwacht. Het wordt de eerste democratische machtsoverdracht in Liberia in de recente geschiedenis van het land.

Bron: Belga