Laagste aantal moorden in 40 jaar tijd in Colombia

Colombia zal het jaar afsluiten met het laagste aantal moorden in 40 jaar tijd. Dat komt omdat er eind vorig jaar – na bijna een halve eeuw van bloedvergieten – een einde kwam aan het gewapend conflict met de extreemlinkse guerilla-beweging Farc, klopte de Colombiaanse regering zich dinsdag op de borst. Het gaat wel nog altijd om meer dan 11.000 moorden op een jaar tijd: 23 op 100.000 Colombianen werden afgelopen jaar vermoord, het wereldwijde gemiddelde is 5,3. “Dit jaar gaat de geschiedenis in als het meest veilige jaar in vier decennia”, verklaarde de minister van Defensie Luis Carlos Villegas dinsdag. Het gaat om “iets meer dan 11.000 moorden”, en dat zijn er volgens Villegas 320 minder dan vorig jaar.
Tot 2015 gold Colombia als een van de landen met de meeste moordpartijen. Het moest in Zuid-Amerika enkel nog Venezuela en Brazilië laten voorgaan. Met 23 moorden op 100.000 inwoners doet het land – ook ’s werelds grootste exporteur van cocaïne – het wel nog altijd behoorlijk slecht. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 5,3 op 100.000.
De Farc-rebellen legden afgelopen jaar de wapens neer. De beweging werd een politieke partij. Eind vorig jaar tekenden de Farc en de regering al een vredesakkoord met de regering.
Bogota onderhandelt ook nog met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de laatste actieve rebellengroepering in het land. Die houden zich – net als de Colombiaanse ordediensten – nog tot 9 januari aan een staakt-het-vuren.

Bron: Belga