Crisis Catalonië – Spanje trekt politieversterking terug uit Catalonië

Spanje trekt de extra politieagenten die naar aanleiding van het omstreden onafhankelijkheidsreferendum naar Catalonië werden gestuurd, terug uit de regio. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd.

De politie- en veiligheidsagenten worden “progressief” teruggetrokken. Daar is vandaag/dinsdag mee begonnen, komende zaterdag moeten ze allemaal weg zijn, zei een woorvoerder van Binnenlandse Zaken dinsdag.
Om hoeveel agenten het precies gaat, is niet duidelijk. De krant El Pais schatte de versterking eerder op 10.000 manschappen.
Catalonië heeft een eigen autonomie politie, de Mossos D’Esquadra. Voor het referendum op 1 oktober speelde de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil een marginale rol in de regio.
Madrid trekt zijn politieagenten nu wel terug, maar Catalonië staat nog altijd onder directe controle van het Spaanse gezag. Het artikel 155 van de Grondwet wordt pas weer ingetrokken als de Catalanen een nieuwe regering hebben “die de wetten respecteert”, lees: de onafhankelijkheid niet langer actief nastreeft.

Bron: Belga