Club Brugge zwoegt zich voorbij Moeskroen, Eupen en Lokeren doen zaakje

Leestijd 3 min.

Club Brugge heeft vandaag op de 21e speeldag in de Jupiler Pro League zijn laatste wedstrijd voor de winterstop met 4-2 gewonnen tegen Excel Moeskroen. Rode lantaarn Eupen nadert na een 1-0 zege tegen Waasland-Beveren tot op twee punten van KV Mechelen, dat met 2-0 onderuit ging in en tegen Lokeren. Blauw-zwart spreidde in de openingsfase zijn meesterschap tentoon, maar scoren lukte niet. Gaandeweg nam Moeskroen het commando over. Taiwo Awoniyi vond in twee tijden de weg naar de goal, maar scoorde uit buitenspel. Het bleek slechts uitstel, want na een halfuur moest Ludovic Butelle zich een tweede maal omkeren. De Brugse doelman kon de 0-1 oog in oog met Benjamin van Durmen (34.) niet uit zijn netten houden. Club Brugge was niet bij machte om les Hurlus in de eerste helft te bedreigen. Dat deed de autoritaire leider wel in de tweede helft. De Brugse druk leverde een snelle gelijkmaker op. Anthony Limbombe (51.) vlamde de 1-1 voorbij Jean Butez. Nadat Brandon Mechele tegen de lat had gekopt, kreeg Moeskroen een serieuze opdoffer te verwerken. Nathan De Medina trok Abdoulay Diaby neer in het strafschopgebied: penalty voor Club Brugge, rood voor De Medina. Assistkoning en topfavoriet voor de Gouden Schoen Ruud Vormer (60.) trapte vanaf elf meter de 2-1 tegen de netten. Blauw-zwart had de touwtjes stevig in handen, maar Moeskroen knokte zich opnieuw in de partij. Bruno Godeau (69.) kopte uit het niets de gelijkmaker voorbij Butelle. Club stelde echter snel orde op zaken, Diaby (71. en 90.+2) drukte de Henegouwse hoop helemaal de kop in. Blauw-zwart heeft voorlopig 14 punten voorsprong op Charleroi, dat om 18u00 nog tegen Zulte Waregem speelt. Moeskroen blijft zevende.

KV Mechelen opende in Lokeren furieus met een gevaarlijke knal van Glenn Claes. Zijn afgeweken schoot zoefde net over de kruising. Net voor het halfuur liet Nicklas Pedersen na de ban te breken. Na een mislukte controle faalde hij oog in oog met doelman Davino Verhulst. De thuisploeg kwam niet verder dan een gekruld schot van Robin Söder, goalie Colin Coosemans bokste het gevaar weg: 0-0 aan de rust. Weinig beterschap in de tweede helft, opnieuw waren de betere kansen wel voor de bezoekers. Mats Rits en goudhaantje Hassane Bandé raakten niet voorbij Verhulst. Op een diefje hield Lokeren de drie punten thuis dankzij twee invallers. Steve De Ridder legde panklaar voor Bob Straetman, die de 1-0 binnenduwde. In de slotfase rondde Söder, opnieuw op aangeven van De Ridder, een snelle counter af: 2-0.

Eupen legde Waasland-Beveren voor eigen publiek zijn wil op in de openingsfase, maar de Waaslanders zorgden voor de eerste dreiging. Smaakmaker Ryota Morioka bood Aleksandar Boljevic de openingstreffer op een presenteerblaadje aan, maar de Montenegrijn gaf niet thuis. Eupen dwong een resem corners af en puurde daaruit ei zo na een doelpunt. Doelman Davy Roef verlengde de inzet van Jordan Loties nog tegen de deklat. Voorbij het halfuur ontsnapte Waasland-Beveren nogmaals, ook de kopbal van Marc Valiente spatte uiteen op de dwarsligger. De Oostkantonners hadden een voorsprong verdiend, maar bij de rust stond de brilscore nog steeds op het scorebord. Na de koffie hetzelfde spelbeeld: Eupen deelde de lakens uit, maar opnieuw tekenden de Waaslanders voor de eerste kans. Morioka krulde een vrijschop tegen de paal. Nadien lieten Eric Ocansey, Jean-Thierry Lazare en Mbaye Leye de Eupense treffer liggen. De bezoekers namen het slotkwartier voor hun rekening, mede dankzij de rode kaart voor Nils Schouterden, maar Hendrik Van Crombrugge hield zijn netten schoon. Het doelpunt viel zelfs aan de overzijde. Florian Raspentino (88.) bezorgde Eupen drie belangrijke en verdiende punten. De Oostkantonners behouden wel de rode lantaarn, maar naderen tot op twee punten van Mechelen. Waasland-Beveren blijft negende, Lokeren rukt op naar de elfde plaats en verdrijft vlak voor de winterstop het degradatiespook.