Peruaanse president verleent gratie aan Fujimori

Peruaanse president verleent gratie aan Fujimori
Peruaanse president verleent gratie aan Fujimori

De Peruaanse president Pablo Kuczynski heeft het voormalige autoritaire staatshoofd Alberto Fujimori op kerstavond gratie verleend. Dat berichtten lokale media zondag. Fujimori, die een gevangenisstraf uitzit van 25 jaar voor schending van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap, werd dit weekend opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen. Fujimori had op 11 december zelf een gratieverzoek ingediend wegens zijn gezondheidsproblemen, luidt het in een mededeling van het presidentschap. “Een officiële medische raad heeft de gevangene geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat meneer Fujimori aan een progressieve, degeneratieve en ongeneeslijke ziekte lijdt en dat zijn gevangenschap een ernstig risico vormt voor zijn leven, gezondheid en integriteit.”
President Pablo Kuczynski besliste het advies van de medische raad te volgen en verleende hem op 24 december om 18 uur gratie wegens humanitaire redenen, klinkt het. Behalve Fujimori kregen ook nog zeven andere gevangenen om dezelfde reden gratie.
Fujimori was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Ondertussen zit hij al tien jaar in de cel in de Peruviaanse hoofdstad Lima. De rechts-populist – een zoon van Japanse immigranten – werd onder meer veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn tienjarige ambtsperiode. Afgelopen zaterdag werd het voormalige staatshoofd, die ook aan tongkanker zou lijden, opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen.
Eind 2012 diende Fijimori al eens een gratieverzoek in bij Kuczynski’s voorganger Ollanta Humala, maar die wees dat in 2013 af. Ook in 2016, met nog drie dagen te gaan in de termijn van Humala, vroeg hij zijn vrijlating, maar die wilde zo kort voor zijn vertrek uit het ambt geen beslissing nemen.

Bron: Belga