Turkse NBA-speler riskeert vier jaar cel

Enes Kanter riskeert vier jaar cel wegens het beledigen van Erdogan
Foto AFP

De Turkse NBA-speler Enes Kanter kan zijn thuisland maar beter mijden. De boomlange center van de New York Knicks hangt een celstraf van vier jaar boven het hoofd omdat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan beledigd heeft.

Het nieuws werd bekendgemaakt door Anadolu. Volgens het staatspersbureau richt een Turkse aanklager zijn pijlen op Kanter, omdat hij zich in het verleden al meermaals erg kritisch uitliet over Erdogan.

De 25-jarige basketbalspeler is een openlijke aanhanger van de geestelijke leider Fethullah Gülen. Die laatste is volgens de Turkse regering verantwoordelijk voor de mislukte coup in 2016. Op Twitter laat Kanter niet na om zijn gal te spuwen over Erdogan. Zo vergeleek hij de president in het verleden al met Adolf Hitler.

Paspoort ingetrokken

Eerder dit jaar werd zijn Turks paspoort al ingetrokken en nu is er dus ook een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Het gerecht in Ankara beschouwt hem als een voortvluchtige, maar zelf ligt Kanter daar niet echt wakker van.

“Amper vier jaar celstraf na alles wat ik over de president gezegd heb?”, reageert hij. “Pff, daar lig ik echt niet wakker van. Ik verblijf in Amerika en richt mij hier op mijn sport.” De NBA-speler heeft het voordeel dat hij een permanente verblijfsvergunning heeft in de Verenigde Staten.

Hij is overigens niet de eerste Turkse sporter die vervolgd wordt omdat hij Gülen aanhangt. Zo verhuisde de voormalige voetbalinternational Hakan Sükür vorige zomer met zijn gezin naar Californië omdat in Turkije een strafprodecure tegen hem was opgestart.