Met nieuwe eigenaar Coucke komt einde aan tijdperk Vanden Stock bij Anderlecht

Met nieuwe eigenaar Coucke komt einde aan tijdperk Vanden Stock bij Anderlecht

Met de nakende overname van Anderlecht door Marc Coucke zwaait de familie Vanden Stock na bijna een halve eeuw niet langer de plak bij de Belgische recordkampioen. Het op 27 mei 1908 opgerichte Royal Sporting Club Anderlecht krijgt in 1971 met Constant Vanden Stock een nieuwe voorzitter, de opvolger van Albert Roosens. De ex-speler van paars-wit is op dat moment de eigenaar van de brouwerij Belle-Vue (later verkocht aan Interbrew, nu AB Inbev), waar zijn zoon Roger mettertijd steeds meer op de voorgrond zou treden. Met Constant Vanden Stock, voorheen ook selectieheer bij de Rode Duivels en technisch directeur van Club Brugge, aan het hoofd bij RSC Anderlecht begint een nieuw tijdperk. Onder zijn leiding veroveren de Brusselaars tien keer de landstitel, zeven keer de Beker van België, twee keer de Beker voor Bekerwinnaars, één keer de UEFA Cup en twee keer de Europese Supercup.

In 1983 wordt het stadion in het Astridpark, oorspronkelijk het Émile Verséstadion genoemd, omgedoopt tot het Constant Vanden Stockstadion als eerbetoon aan de voorzitter. Het wordt volledig gerenoveerd en is met zijn loges en business seats toonaangevend in Europa.

Een zwarte bladzijde in de carrière van Constant Vanden Stock is de Nottingham Forrest-omkoopaffaire. ‘Monsieur le Président’ kent een ‘lening’ toe aan de Spaanse scheidsrechter Emilio Guruceta Muro, die op 25 april 1984 de leiding heeft in de halve finale van de UEFA Cup tussen Anderlecht en Nottingham Forrest. René Van Aeken en Jean Elst, die ermee dreigen deze onfrisse zaak in de openbaarheid te brengen, persen Vanden Stock voor ettelijke miljoenen Belgische franken af tussen 1985 en 1996.

Dat jaar geeft de dan 82-jarige Constant Vanden Stock, die in 2008 zou overlijden, de fakkel door aan zijn 53-jarige zoon Roger. Constant blijft als erevoorzitter wel aan de club verbonden. Hoewel Roger tot 2000 moet wachten om het kampioenschap voor het eerst te winnen, mag hij wel – net als Constant – tien titels vieren. Verder voegt paars-wit onder zijn voorzitterschap nog één Beker van België toe aan het palmares. De Europese triomfen van weleer blijken echter definitief verleden tijd.

In 2003 stelt Roger Vanden Stock Herman Van Holsbeeck aan als manager, nadat enkele personen hun tanden stuk hebben gebeten op de opvolging van Michel Verschueren. Van Holsbeeck managet paars-wit tot op vandaag. Roger Vanden Stock, sinds 2015 voorzitter van de profliga (belangengroep van Belgische profclubs), is van 1991 tot 2007 ondervoorzitter bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). In 2006 wil hij bondsvoorzitter worden, maar uiteindelijk ziet de Profliga het niet zitten dat hij deze functie zou cumuleren met het voorzitterschap van paars-wit. François De Keersmaecker wordt de nieuwe KBVB-voorzitter.

In 2010 wordt de vzw Anderlecht een nv. Roger en zijn kinderen verkrijgen 42 procent van de aandelen, Rogers neef Philippe Collin twintig procent. Nadien gaat een deel van de aandelen van de familie Vanden Stock naar de zakenman Alexandre Vandamme, tevens aandeelhouder van de biergigant AB InBev. De voorbije jaren liet Roger Vanden Stock in verschillende interviews doorschemeren dat zijn dochters Julie en Claire niet geïnteresseerd zijn om na hem de touwtjes in handen te nemen. Uiteindelijk raakt in november 2017 bekend dat paars-wit te koop staat, op 20 december beslist Anderlecht om exclusieve onderhandelingen te starten met Marc Coucke.

bron: Belga