SOS! Zo ga je om met onverwachte cadeaus

Kerstcadeau
Foto Free Stock Photos

Kan jij ook door de grond zakken als je een cadeau ontvangt van iemand voor wie je er zelf geen hebt? Om je hachje te redden, spreek je beter de waarheid dan dat je een smoesje verzint.

Volgens de sociale psycholoog Susan Newman kan je het best eerlijk zijn. “Ik wist niet dat we cadeaus uitwisselden. Ik voel me vreselijk, want ik heb niets voor je. Maar ik vind het cadeau geweldig. Dank je wel”, is bijvoorbeeld een prima antwoord. Verzin dus geen uitvluchten en doe zeker niet alsof je het cadeau thuis bent vergeten. “Dan zal je je net zo schuldig of beschaamd voelen als toen je merkte dat je geen cadeau voorhanden had”, klinkt het.

Dankbaar

Volgens etiquettespecialist Diane Gottsman is het in die situatie van essentieel belang dankbaarheid te tonen. “Glimlach, maak direct oogcontact, toon de gever oprechte waardering voor het feit dat hij of zij aan jou heeft gedacht”, vertelt ze. “Later kan je nog een cadeau geven, maar dat is geen verplichting.”

Ideaal cadeau

Tenslotte geeft socioloog Dimitri Mortelmans nog mee wat een cadeau ideaal maakt. Volgens hem is het perfecte geschenk uniek, verrassend en waardevol. “Een cadeau moet uniek zijn, zodat je jaren later nog weet wanneer en van wie je het hebt gekregen. Daarnaast heeft een cadeau idealiter een verrassend effect, want daarom pakken we het in”, legt Mortelmans uit. “Tenslotte moet een geschenk een waarde hebben die symbool staat voor de waarde van de relatie. Dat kan een geldwaarde zijn, maar ook een inspanning, zoals een kindertekening.”